Lintujen pesimäaika

Siisti Biitsi -kampanja järjestetään toukokuussa, jolloin on myös lintujen pesimäaika. Olemme pyytäneet talkoojärjestäjiä huomioimaan asian talkookohdetta valitessa. Ilmoittautuminen talkoolaiseksi ja talkoojärjestäjäksi tapahtuu nettisivujemme kautta, joten meillä on tiedossa osallistujat, talkookohteet ja ajankohdat. Talkookohteet ovat esillä Siisti Biitsin kotisivuilla ja kuka tahansa voi täten reagoida tarvittaessa.

Kampanja järjestetään keväällä, koska kevät on monille helpointa aikaa osallistua talkoisiin. Kevät on myös perinteinen aika järjestää talkoita.

Tiedotamme ja muistutamme kaikkia osallistujia lintujen pesimäajasta vielä ennen kampanjan alkua. 

Milloin pesimäaika on?

Varsinais-Suomen Luonnonsuojeluliiton aluepäällikkö Hannu Klemola kertoo, että pesimäaika alkaa maaliskuun puolessa välissä ja jatkuu elokuun puoleen väliin saakka. 

Mitä jos rannalla on pesiviä lintuja? 

Klemola kommentoi, että yleisillä rannoilla harvemmin törmää pesimäpaikkoihin. Jos kuitenkin ilmenee, että rannalla on lintujen pesiä, on hyvä jättää ranta rauhaan. Suurin osa Suomen lintulajeista on rauhoitettuja, eikä mitään lintuja saa häiritä niiden pesimäaikaan.

Miten tunnistan pesimäpaikan?

Klemolan mukaan pesimäpaikan tunnistaa linnun käyttäytymisestä. Jos lintu vaikuttaa hermostuneelta, hätäilevältä, kiertelee läheisyydessä tai vaikuttaa jopa hyökkäävältä, saattaa lähettyvillä olla pesä, jota lintu suojelee. On hyvä myös pitää silmät auki ja katsoa näkyykö läheisyydessä lintuyhdyskuntia tai mahdollisia pesiä.

Missä linnut pesivät?

Monet lintuyhdyskunnat pesivät lintuluodoilla, jonne ei pidä nousta pesimäaikaan. Vesilinnut pesivät suojaisissa paikoissa, kuten heinikoissa ja kaislikoissa. Merirantaniityt ja lintuluodot ovat tyypillisiä lintujen pesimäpaikkoja. Klemola huomauttaa, että rantoja siivotessa kannattaa erityisesti varoa maapesijöiden kuten pikkutyllin, monien vesilintujen ja tiiran pesiä. Munien suojaväri takia niitä on välillä vaikea havaita.

Talkookohteissa liikkuessa on hyvä pitää silmät auki ja tarkkailla lintujen käyttäytymistä. Näin voi ennakoida ja havaita mahdollisia pesimäpaikkoja. Hannu Klemola huomauttaa lisäksi, että koirat ja kissat tulee pitää kiinni talkookohteissa. 

Siisti Biitsi on kampanja, jonka avulla haluamme vaikuttaa lähiympäristömme tilaan. Hyvien ohjeiden, ennakkoilmoittautumisien ja kattavien tietojen avulla voimme vaikuttaa talkookohteiden valintaan. Kampanjaan osallistuvat välittävät luonnon hyvinvoinnista. Toteutamme kampanjan luontoa kunnioittaen.


Lue jokamiehen oikeuksista


Lintujen pesimäajasta ja suojelusta voi tiedustella lisää paikallisilta lintuyhdistyksiltä tai Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksiltä.